Zandvoorter Allee 18
2106 BX Heemstede
023 - 528 93 19

SPOEDNUMMER

Buiten openingstijden
0900 - 55 192 55

Tandenpoetsen

 

De beste manier om het gebit van uw huisdier gezond te houden is dagelijks tandenpoetsen.Voor hond en kat bestaan verschillende hulpmiddelen om de tanden te poetsen. Zo zijn er tandenborstels en smakelijke tandpasta voor hond en kat. Ook zijn er borsteltjes die u om uw vinger kunt schuiven, waarmee u de tanden van de hond kunt poetsen. U kunt een verbandgaasje om uw vinger draaien en daarmee langs de tanden wrijven, maar u kunt ook een zachte kindertandenborstel gebruiken.

Wat de tandpasta betreft is het belangrijk om geen mensentandpasta te gebruiken. De dieren zullen de pasta inslikken en kunnen daardoor maagklachten krijgen. Het is belangrijk dat u kleine stapjes neemt en niet direct enthousiast met borstel en pasta de achterste kiezen wilt kunnen poetsen. Het dier is die handeling niet gewend, de borstel niet gewend, de smaak van de pasta is hem onbekend en dit alles kan nogal bedreigend op hem/haar overkomen

  • Laat de hond of kat wat pasta van uw vinger likken. U doet dit dagelijks tot hij/ zij zonder aarzelen de pasta op likt.
  • Laat de hond of kat dan de pasta van de bostel of vingerborstel likken om zo te wennen aan de borstel. Ook dit doet u dagelijks tot uw dier eraan gewend is.
  • Daarna pakt u de kop voorzichtig beet zoals u doet als u de lip een stukje zou willen optillen en brengt u de pasta aan op lippen of op de snijtandjes.

Belangrijk is dit stadium niet te forceren. Als het dier weg wil, laat hem/haar dan direct na het aanbrengen gaan. Hij zal door de smaak van de tandpasta en het regelmatig herhalen wennen aan deze handeling, maar dit is wel de belangrijkste en lastigste stap in het proces. Pas als uw dier het zonder problemen accepteert en de borstel niet probeert te ontwijken kunt u verder gaan.

  • Nu kunt u de lip optillen en de pasta verder naar achteren aan de buitenkant van de hoektand aanbrengen.
  • Als dat goed gaat kunt u poetsbewegingen gaan maken. In eerste instantie kort op en neer maar u kunt het langzaam uitbreiden en de snijtanden erbij betrekken.
  • Als het poetsen goed gaat kunt u voorzichtig steeds een extra kiesje erbij betrekken en zo langzaam via de buitenkant van het gebit naar achteren werken.
  • Voor het bereiken van de achterste kiezen zult u de borstel achter de lip in de wang moeten brengen en op gevoel zachtjes naar achter poetsen.

De meeste tandplaque bevindt zich aan de buitenkant van het gebit, maar als uw hond het toelaat kunt u ook de binnenkant van het gebit poetsen. Zorg er daarbij voor dat ook dit in kleine stapjes wordt opgebouwd.

Tandenpoetsen bij de hond en de kat moet leuk zijn voor het dier. Forceer niets en maak er een speciaal moment op de dag van waar het dier naar uit kan kijken. Een moment van onverdeelde aandacht voor het dier met een lekkere smaak van de tandpasta als beloning en een gezond gebit als resultaat. Klik hier voor een tandenpoetsinstructievideo voor uw hond of hier voor uw kat.

We hebben recent ons privacybeleid bijgewerkt om uit te leggen hoe we uw persoonlijke gegevens beschermen in overeenstemming met de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de EU.
 Ons volledige privacybeleid kunt via de bali opvragen.