Zandvoorter Allee 18
2106 BX Heemstede
023 - 528 93 19

SPOEDNUMMER

Buiten openingstijden
0900 - 55 192 55

Voedselallergie bij hond en kat

 

De oorzaak van de jeukproblemen van uw hond of kat zou mogelijk een voedselallergie kunnen zijn. De enige manier om te weten te komen of dit inderdaad het geval is, is het volgen van een zogenaamd eliminatiedieet gedurende 6-8 weken.

Omdat op dit moment niet duidelijk is voor welk bestanddeel van de voeding uw dier mogelijk allergisch is, is het belangrijk dat u een vleessoort geeft die uw dier nog niet eerder in zijn/haar leven gehad heeft. Dit kan bv. geiten- , struisvogel-, hert-, kangaroo- of paardenvlees zijn. Dit combineert u met gekookte witte rijst of witte macaroni als koolhydraatbron. Als richtlijn voor de hoeveelheden kunt u aanhouden: voor de hond per 10 kg lichaamsgewicht 100-150 gram vlees en 100-150 gram rijst/macaroni en voor de kat 50-75 gram vlees en 50-75 gram rijst per dier per dag. De componenten dienen ongekookt te worden afgewogen.

Waar alles om draait is dat uw hond of kat naast dit dieet niets anders te eten krijgt! Dus geen koekjes, snoepjes, tafelresten of kluifjes. U mag natuurlijk wel als beloning een stukje gekookt vlees van het dieet geven of een rijstballetje gebakken in het vet van dit vlees. Honden die regelmatig dingen op straat eten moeten aangelijnd uitgelaten worden. Katten moeten worden binnen gehouden.

Meestal duurt het een paar weken voordat resultaat van het dieet zichtbaar wordt en de jeukklachten van uw dier duidelijk afnemen. Daarom is het belangrijk om het dieet minimaal 6 weken en eventueel zelfs 8 weken te geven. Na de dieetperiode neemt u weer contact met ons op, zodat we kunnen bespreken wat de resultaten van het eliminatiedieet zijn en hoe het vervolg van de behandeling kan zijn. In principe kan een dier met een voedselallergie zijn/haar verdere leven op een zelf gekookt dieet blijven (met de noodzakelijke aanvullingen), maar er zijn ook speciale aangepaste dieeten verkrijgbaar.

Als u tijdens de dieetperiode op problemen stuit, bel ons dan. Wij kunnen u helpen met het zoeken van een oplossing.

Omdat ook vlooien ernstige jeukklachten kunnen veroorzaken, is het belangrijk om tijdens het dieet uw dier in ieder geval met een goed vlooienmiddel te behandelen ( bv. Stronghold of Advantage).

Veel succes met het dieet!

Team Dierenkliniek Zandvoorterallee

We hebben recent ons privacybeleid bijgewerkt om uit te leggen hoe we uw persoonlijke gegevens beschermen in overeenstemming met de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de EU.
 Ons volledige privacybeleid kunt via de bali opvragen.