previous arrow
next arrow
Slider

Jaarlijkse controle

Bij de jaarlijkse controle wordt uw huisdier grondig nagekeken op zijn/haar algemene gezondheid. Soms worden er bij deze check-up bevindingen gedaan, die nadere aandacht vragen. Dit wordt zoveel mogelijk tijdens dit consult gedaan, maar het kan noodzakelijk een vervolgafspraak te maken.

Wanneer uw huisdier gezond is, kan tijdens dit consult ook de jaarlijkse vaccinatie worden gegeven.

 

Vaccinaties

Vaccinaties (entingen) worden gegeven ter preventie van belangrijke infectieziekten. Bij de hond zijn dat leverziekte, hondenziekte, parvo, kennelhoest, de ziekte van Weil en hondsdolheid.

Bij de kat vaccineren we tegen kattenziekte en niesziekte (op verzoek in speciale gevallen ook tegen leucose).

Het konijn wordt gevaccineerd tegen myxomatose en VHD (viral hemorragic disease).

De entstof bevat een of meer ziekteverwekkers, die door een speciale behandeling niet meer in staat zijn om de ziekte te veroorzaken. Wel zorgen ze ervoor dat, wanneer een dier met het vaccin wordt geënt, het afweerapparaat van het dier daarop reageert door het maken van afweerstoffen. Het gevolg is dat hij/zij gedurende een bepaalde periode is beschermd tegen deze ziektes.

Voor een uitgebreid verslag van de ziektes waartegen wordt geënt en het entschema kunt u naar het kopje over het betreffende dier.

 

Prik voor een prikkie

Column uit de Kennemerblaf door C. Harder (okt 2014)
Honden moeten jaarlijks gevaccineerd worden. Dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe word je wegwijs uit alle aanbiedingen van goedkope entingen die je om de oren vliegen?
Tegenwoordig kun je je hond overal laten vaccineren, in dierenwinkels op speciale prikdagen, in busjes voor de Gamma of Praxis, etc.. Vaak tegen aantrekkelijke tarieven. Even binnenlopen en klaar. Maar is dit wel verstandig?

Uw eigen dierenarts kent uw huisdier. Die weet de medische geschiedenis van uw dier en als het goed is ook hoe uw hond zich bij de dierenarts gedraagt. Uw eigen dierenarts zal de hond uitgebreid nakijken, en ook eventuele de al bekende kwalen nogmaals controleren. Het gewicht wordt in de kaart genoteerd, zodat gewichtsveranderingen sneller opvallen. Ook is er genoeg tijd om de hond op zijn gemak te stellen, en voor u als eigenaar tijd om vragen te stellen. Een advies over voeding, ontworming en vlooien en teken bestrijding hoort er vanzelfsprekend ook bij. En een oproep voor de volgende enting natuurlijk!

Bij de “prik voor een prikkie” acties wordt uw hond nauwelijks nagekeken, door een dierenarts die u en uw huisdier niet kent, en eigenlijk ook niet wil kennen. Prikken klaar! Volgende! Graag nog wel wat vlooienmiddelen en wormenkuren kopen bij de balie! En wat als uw hond ziek wordt van de enting? Naar wie gaat u dan toe? Dokter Prikkie is dan al weg. Vaak wordt dan de reguliere dierenarts gebeld, maar eigenlijk is Dokter Prikkie zelf verantwoordelijk voor deze problemen, en dient hij of zij u zelf te helpen. De reguliere dierenarts zal u echt niet weigeren. Maar alleen de lasten en niet de lusten, daar zit niemand op te wachten.
De mobiele vaccinatiepunten zijn snel en goedkoop. Daar kan een reguliere dierenarts met een bedrijfspand en alle benodigde apparatuur, en ook de nodige assistenten niet tegenop. Maar zij zijn er wel ALTIJD voor u en niet alleen voor de vaccinatie.
Dus de volgende keer dat u weer een oproep in de bus krijgt voor de vaccinatie van uw huisdier, kijk dan niet alleen naar de prijs!

 

Vaccinatie bij de hond

Vaccinaties (entingen) worden gegeven ter preventie van belangrijke infectieziekten. Bij de hond zijn dat leverziekte, hondenziekte, parvo, kennelhoest, de ziekte van Weil en hondsdolheid. De entstof bevat een of meer ziekteverwekkers, die door een speciale behandeling niet meer in staat zijn om de ziekte te veroorzaken. Wel zorgen ze ervoor dat, wanneer een hond met het vaccin wordt geënt, het afweerapparaat van het dier daarop reageert door het maken van afweerstoffen. Het gevolg is dat de hond gedurende een bepaalde periode is beschermd tegen deze ziektes.

Na de geboorte krijgt de pup via de moedermelk afweerstoffen mee. We beginnen met enten op een leeftijd van 6 weken, wanneer de antistoffen uit de moedermelk hun werking gaan verliezen. Op het moment dat pups geënt worden, kunnen de afweerstoffen die ze van hun moeder meegekregen hebben de entstof voor een deel neutraliseren, waardoor het afweersysteem van de pup zelf minder antistoffen produceert. Pups moeten daarom vaker, volgens een bepaald entschema geënt worden om een volledige afweer te ontwikkelen.

Om te zorgen dat honden goed beschermd blijven, worden ze daarna doorgaans jaarlijks geënt; zodoende wordt de hoeveelheid afweerstoffen op peil gehouden.

 

Vaccinatie bij de kat

Vaccinaties worden gegeven ter preventie van belangrijke infectieziekten. Bij de kat zijn de belangrijkste: kattenziekte en niesziekte (de kattencocktail). Het vaccin bevat meerdere ziektverwekkers die betrokken zijn bij deze twee ziekten. Ze zijn door een speciale behandeling niet meer in staat om de ziekte te veroorzaken, maar zorgen ervoor dat als een kat met de entstof (vaccin) wordt geënt, het afweerapparaat van het dier daarop reageert door het maken van afweerstoffen. Het gevolg is dat de kat gedurende een bepaalde periode is beschermd. Naast een vaccinatie tegen katte- en niesziekte is een vaccinatie tegen Chlamydia en leucose mogelijk. Deze worden echter niet standaard gegeven.

Als de kat naar het buitenland gaat is een rabiës enting verplicht.

 

Vaccinatie bij het konijn

Er komen in Nederland twee besmettelijke konijnenziektes voor, te weten Myxomatose en Viraal Hemorragisch Syndroom. Beide ziektes kennen regelmatig uitbraken en verlopen voor de meeste aangetaste dieren fataal. Gelukkig beschikken we sinds kort over een goed vaccin, dat tegen beide ziektes een jaar bescherming biedt.

Laatste nieuws

Het team van dierenkliniek Zandvoorterallee

wenst u fijne feestdagen toe.

 

Lees meer

Spoed?

Wij zijn buiten openingstijden te bereiken op: 0900-55 192 55

Contact en Adres

Zandvoorter Allee 18
2106 BX Heemstede
Telefoon: 023 - 528 93 19
Telefoon Spoed: 0900-55 192 55

Openingstijden

maandag: 8.00 – 17.00uur
dinsdag: 8.00 – 17.00 uur
woensdag: 8.00 – 17.00 uur
donderdag: 8.00 – 18.00 uur
vrijdag: 8.00 – 18.00 uur

Locatie