Zandvoorter Allee 18
2106 BX Heemstede
023 - 528 93 19

SPOEDNUMMER

Buiten openingstijden
0900 - 55 192 55

Nieuw vaccin tegen leptospirose

 

Wat is leptospirose?

Leptospirose (ook wel de ziekte van Weil genoemd) is een bacterieziekte. Besmette honden scheiden leptospiren uit in de urine, waardoor vervolgens andere honden besmet kunnen worden. Knaagdieren (ratten, muizen) kunnen ook een besmettingsbron zijn. Leptospirose kan van dieren op mensen worden overgedragen, het is een zoönose.

De leptospiren kunnen via kleine wondjes in de huid of via slijmvliezen (bijvoorbeeld van de mond) het lichaam binnendringen. Uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand water zijn plaatsen waar de kans op besmetting het grootst is. Honden die veel zwemmen lopen een hoger risico op besmetting. Reuen lopen gemiddeld een hoger risico dan teven, omdat ze vaker rondsnuffelen en geneigd zijn om de urine van andere honden op te likken.

Een besmette hond kan ernstig ziek worden en last krijgen van koorts, braken, diarree, geelzucht en nierproblemen. Behandeling is mogelijk maar ondanks intensieve medische zorg is de infectie vaak dodelijk bij niet-gevaccineerde dieren.

Preventie

Jaarlijkse vaccinatie beschermt de hond tegen leptospirose. Tot voor kort waren er vooral twee varianten van de bacterie die problemen gaven, Leptospira canicola en Leptospira icterohaemorrhagiae. De huidige vaccins beschermen tegen deze twee vormen. Onderzoeken hebben echter aangetoond dat er in Europa nieuwe types Leptospiren in opkomst zijn die ook ziekteverschijnselen kunnen geven: Leptospirosa australis en Leptospirosa grippotyphosa. Het nieuwe vaccin van Nobivac (L4) beschermt nu ook tegen deze twee nieuwe types. Om de afweer tegen de nieuwe bacteriën optimaal op te kunnen bouwen is het nodig om dit nieuwe vaccin te 'boosteren'. Dat wil zeggen dat het na 3 tot 4 weken herhaald moet worden. De volgende jaren is het boosteren niet meer nodig en komt u weer op het jaarlijkse entschema uit.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.leptospirose.nl of u kunt natuurlijk uw vraag aan ons stellen.

We hebben recent ons privacybeleid bijgewerkt om uit te leggen hoe we uw persoonlijke gegevens beschermen in overeenstemming met de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de EU.
 Ons volledige privacybeleid kunt via de bali opvragen.