previous arrow
next arrow
Slider

Parasieten

 

Welke parasieten zijn er in Nederland?

De vlo kent bijna iedereen wel. Wat misschien minder bekend is is dat vlooien een lintworm kunnen overbrengen op uw hond of kat. Het is daarom belangrijk om na een vlooienbesmetting niet alleen een middel tegen vlooien te geven maar uw dier ook te ontwormen.

In sommige delen van Nederland komt ook de vossenlintworm voor.kleine lintworm die in de dunne darm van de vos voorkomt. In de ontlasting van een besmette vos komen eitjes voor die door kleine knaagdieren worden opgenomen. De vos, hond en kat kunnen zich besmetten door het eten van deze kleine knaagdieren. Ook de mens kan zich infecteren door het opnemen van eitjes die besmette vossen, honden en katten met hun ontlasting hebben uitgescheiden

Het standaard advies voor alle honden en katten in Nederland is om jaar rond een middel tegen vlooien te geven en elk kwartaal 1x te ontwormen. Er zijn uitzonderingen, voor een advies op maat kunt u aan onze balie terecht.

Teken brengen in Nederland weinig ziekten over, de ziekte van Lyme is hier het meest voorkomend. Voor honden zijn er goede middelen die werken tegen vlooien en teken. Voor de kat is er eigenlijk geen pipet die beide combineerd. Komt uw kat regelmatig met teken thuis overweeg dan onze vlooien en tekenband.

 

Wat veranderd er als ik op vakantie ga?

Wanneer u met uw hond of kat naar het buitenalnd gaat zijn er een aantal regels waar u zich aan moet houden. Daarnaast kunnen er in sommige landen, zowel binnen als buiten de EU, andere parasieten en ziekten voorkomen dan in Nederland. Mogelijk moet u het middel dat u tegen parasieten geeft hierop aanpassen. De meeste bijzonderheden kunt u vinden op de website van het LICG, voor ingewikkelder reisbestemmingen kunt u altijd een vakantieconsult bij onze dierenarts aanvragen. Wij bespreken dan met u de eisen van de betreffende landen die u gaat bezoeken, kijken uw dier na om een gezondheidsverklaring op te stellen, kijken of de vaccinatie van uw dier up to date is en geven een advies in het antiparasiticum.

 

Regelgeving

Als u uw huisdier mee wilt nemen over de grens (dus ook naar België of Duitsland), is het van belang dat u op de hoogte bent van de regels van de verschillende landen voor de invoer van dieren. Voor alle landen zijn een chip, een Europees paspoort en een hondsdolheidsenting (rabies) verplicht.

Voor landen buiten de EU, maar ook voor Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland en Ierland gelden aanvullende eisen. Informeert u tijdig naar de eisen van uw vakantieland. Dit kunt u veelal terugvinden op de website van het LICG.

 

Parasieten en buitenlandziekten

In het buitenland komen besmettelijke ziekten voor die we in Nederland niet kennen. Als u alvast wilt kijken wat er in de regio voorkomt waar u naar toe gaat kunt u terrecht bij de ESCCAP.

Zo komen in Zuid-Europa babesiose en ehrlichiose voor. De belangrijkste preventie is een goed teekwerend middel, wij hebben diverse varianten aan de balie te koop. In Zuid-Europa komt ook de hartworm voor, deze word overgedragen door muggen. Preventie bestaat uit het voorkomen van steken en bij terugkomst ontwormen. Voor een plattegrond

In het middelandse zee gebied moet u denken aan Leishmania, deze ziekte wordt overgedragen door zandvliegjes. De meeste middelen tegen vlo en teek die wij op vooraad hebben weren ook zandvliegen af.

Laatste nieuws

Het team van dierenkliniek Zandvoorterallee

wenst u fijne feestdagen toe.

 

Lees meer

Spoed?

Wij zijn buiten openingstijden te bereiken op: 0900-55 192 55

Contact en Adres

Zandvoorter Allee 18
2106 BX Heemstede
Telefoon: 023 - 528 93 19
Telefoon Spoed: 0900-55 192 55

Openingstijden

maandag: 8.00 – 17.00uur
dinsdag: 8.00 – 17.00 uur
woensdag: 8.00 – 17.00 uur
donderdag: 8.00 – 18.00 uur
vrijdag: 8.00 – 18.00 uur

Locatie